Informatie over de hoofdstudie

over het onderzoek

Hoe ziet het onderzoek er precies uit?

 

Het onderzoek bestaat uit twee delen. De meeste scholen doen alleen mee aan deel 1. Eén van de scholen doet ook mee aan deel 2.

 

  • Deel 1 – Schoolbezoek
    Als jouw school meedoet aan dit deel van het onderzoek, komen we drie keer langs om een digitale vragenlijst af te nemen. Hierin stellen we vragen over je sociale contacten binnen en buiten school, over je klasgenoten, over jouw leven en over hoe je je voelt. Tussen ieder bezoek zit ongeveer drie maanden.

  • Deel 2 – Mobile Lab
    Doet jouw school ook mee aan dit deel van het onderzoek? Dan vragen we aan alle leerlingen van jouw school om een app te installeren op hun telefoon. Die app gebruiken we om aan alle leerlingen zeven keer per dag een kort vragenlijstje te sturen. Je kunt dit vragenlijstje gewoon invullen op je telefoon . Het invullen van het vragenlijstje duurt ongeveer 2 minuten.

Ook geven we alle leerlingen dan een ‘bluetooth beacon’. Dit is een klein apparaatje dat signalen uitzendt. Bluetooth beacons die dicht bij elkaar zijn, kunnen elkaars signalen opvangen. Als iedereen van jouw school een beacon bij zich draagt, kunnen wij (zonder dat jij daar iets voor hoeft te doen) zien welke apparaatjes er bij elkaar in de buurt zijn geweest. Dit deel van het onderzoek duurt 2 weken.

 

Hoe zit het met privacy?

We zorgen ervoor dat we alle onderzoeksgegevens anoniem verwerken. Dit betekent bijvoorbeeld dat alle jongeren en alle Bluetooth apparaatjes een nummer krijgen. We kunnen dan bijvoorbeeld zien dat apparaatje 18 in de buurt is geweest van apparaatje 35, maar we zien niet wie dit zijn. Jouw antwoorden gebruiken we alleen voor onderzoek. Anderen, zoals je ouders of leerkrachten, krijgen niet te zien wat je hebt ingevuld. We delen wel de algemene conclusies van het onderzoek met anderen (bijvoorbeeld over hoe het gemiddeld met jongeren gaat), maar nooit de antwoorden van één specifieke persoon. 

Heb je nog vragen? Stuur ons dan een mailtje, vul het contactformulier in of bel ons op +31 13 466 2780