Het onderzoek vindt plaats in het schooljaar 2020-2021. Aan het onderzoek doen meerdere scholen mee.
Tijdens het schooljaar komen we drie keer langs op school: één keer aan het begin van het schooljaar, één keer halverwege het schooljaar en één keer aan het einde van het schooljaar.
Het onderzoek bestaat uit drie onderdelen. Aan deel 1 doen alle scholen mee. Aan deel 2 en 3 doet alleen De Nieuwste School in Tilburg mee.
Aan het begin van het schooljaar, halverwege het schooljaar en aan het einde van het schooljaar (dus drie keer in totaal) vul je een online vragenlijst in tijdens schooltijd. In deze vragenlijst stellen we bijvoorbeeld vragen over vriendschap, hoe je je voelt en hoe het thuis gaat. De onderzoekers komen langs op school om te helpen met het invullen van de vragenlijst. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 1 lesuur (45 minuten) per keer.
Zit jij op De Nieuwste School? Dan doet jouw school ook mee met deel 2 van het onderzoek. Dit deel van het onderzoek vindt alleen halverwege het schooljaar plaats. De onderzoekers vragen je om twee weken lang een Bluetooth beacon om je nek te dragen, tijdens school-uren. Een Bluetooth beacon is een klein apparaatje dat signalen uitzendt. Bluetooth beacons die dicht bij elkaar zijn, kunnen elkaars signalen opvangen. Als iedereen van jouw school een beacon bij zich draagt, kunnen wij (zonder dat jij daar iets voor hoeft te doen) zien welke apparaatjes er bij elkaar in de buurt zijn geweest.
Deel 3 – Het invullen van korte smartphonevragenlijstjes
Doet jouw school mee met (een deel van) het onderzoek? En heb je vragen? Kijk dan eerst eens bij de veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur ons dan een mailtje, appje (+31 13 466 2780) of vul het contactformulier in.
Wil je je inschrijven voor het onderzoek? Klik dan hier!
Het invullen van de online vragenlijst in de klas duurt ongeveer 45 minuten. Dit doe je onder schooltijd (dus niet in je vrije tijd). De leerlingen die niet meedoen met het onderzoek, krijgen een andere opdracht van de docent. In totaal komen we 3 keer langs. Dat betekent dus dat je in totaal 3 * 45 minuten bezig bent met het invullen van de vragenlijst.
Het invullen van de korte smartphonevragenlijstjes duurt ongeveer 3 tot 4 minuten per keer.
Meedoen aan het onderzoek heeft weinig nadelen. Als je meedoet met de smartphonevragenlijstjes, is het belangrijk dat je iedere dag zo veel mogelijk korte vragenlijstjes invult. Dit zou je na een tijdje vervelend of saai kunnen gaan vinden. Een voordeel is dat je ons kunt helpen met belangrijk onderzoek, waarmee we het welzijn van jongeren kunnen verbeteren. Een ander voordeel is dat je een beloning krijgt als je meedoet. Voor ieder onderdeel van het onderzoek krijg je een andere beloning:
In totaal kun je met deze vragenlijstjes dus 14 euro verdienen. Daarnaast mag iedereen die minstens zes van de zeven vragenlijstjes heeft ingevuld, meedoen met de dagelijkse loterij. In deze loterij verloten we nogmaals 10 euro.
Alle verzamelde gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Alles wat je invult blijft dus geheim. Dat betekent dat bijvoorbeeld je ouders en de school niet te weten krijgen wat jij invult.
De onderzoeksgegevens worden gecodeerd: iedereen die meedoet aan het onderzoek, krijgt een nummer. Dit nummer koppelen we aan jouw antwoorden. Je naam wordt op een andere plek opgeslagen. We weten dus niet wie welke antwoorden heeft gegeven. De gecodeerde gegevens kunnen worden gedeeld met andere onderzoekers, maar jouw persoonlijke gegevens worden nooit gedeeld. De school krijgt wel een rapport met algemene gegevens over de school. Daarin staat bijvoorbeeld wel hoeveel leerlingen zich weleens eenzaam voelen, maar niet wie dat precies zijn.
Na afloop van het onderzoek verwijderen we alle informatie over wie jij bent. We willen wel graag je e-mailadres bewaren, zodat we je later nog eens kunnen vragen om met een onderzoek mee te doen. De gecodeerde (niet naar jou herleidbare) anonieme antwoorden op de vragenlijsten en de gegevens uit de beacons worden niet verwijderd.
Het onderzoek is goedgekeurd door de ethische commissie (ERB) van de Universiteit van Tilburg.
Voor ieder onderdeel van het onderzoek krijg je een andere beloning:
Dit hangt af van hoe oud je bent:
Toestemming geven kan hier!
Als je na het lezen van deze informatie niet mee wil doen aan het onderzoek, hoef je niets te doen. Als je er nu voor kiest om mee te doen, maar tijdens het onderzoek toch wilt stoppen, dan kan dat ook. Je kunt dit aan de onderzoekers laten weten en je hoeft niet uit te leggen waarom je wilt stoppen.
Zoals we hierboven vertelden, worden jouw antwoorden niet met je ouders of leerkrachten gedeeld. Als je tijdens of na het invullen van de vragenlijstjes het gevoel hebt dat je hulp nodig hebt voor bepaalde gevoelens of gedachten, dan is het goed om dit aan iemand te vertellen. Je kunt dan contact opnemen met je mentor, de vertrouwenspersoon op school of met iemand anders bij wie je je veilig voelt.
Je kunt het ook anoniem melden via de Kindertelefoon (www.kindertelefoon.nl). Na het onderzoek geven we je nog meer tips over waar je terecht kunt.