Pilotstudie

Over de pilotstudie

Voordat we starten met het hoofdonderzoek, doen we eerst een pilotstudie. Dat betekent dat we het onderzoek voor het eerst gaan testen. We kunnen dan bijvoorbeeld testen of alle vragenlijsten en materialen goed werken. Misschien gaat alles in een keer goed. Dan kunnen we de resultaten van dit onderzoek meteen gebruiken om antwoord te vinden op vragen over het leven van jongeren. Maar misschien gaan sommige onderdelen van het onderzoek niet in een keer goed. Dan weten we wat we moeten verbeteren aan ons onderzoek als we het gaan uitvoeren op andere scholen. De pilotstudie vindt plaats in maart 2020.  

 

Hoe ziet de pilotstudie er precies uit?

De pilotstudie bestaat uit twee delen:

 

 • Deel 1 – Schoolbezoek

Tijdens het schoolbezoek vul je een online vragenlijst in in de klas. De onderzoekers komen langs op school om te helpen met het invullen van de vragenlijst. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 1 lesuur.

 

 • Deel 2 – Mobile Lab

Het Mobile Lab bestaat uit twee delen:

 

 • Het invullen van korte vragenlijstjes op je telefoon. De onderzoekers vragen je om een app (Ethica) te installeren op je telefoon. Via deze app sturen we je 14 dagen lang, zes keer per dag een korte vragenlijst. Het invullen van deze vragenlijst duurt ongeveer 2 minuten. De vragenlijstjes komen tijdens schooltijd én buiten schooltijd. Daarnaast ontvang je iedere avond een avondvragenlijst. Het invullen van deze vragenlijst duurt ongeveer 3 minuten. Het is belangrijk dat je zo veel mogelijk van deze vragenlijstjes invult. Voor het invullen van de vragenlijstjes krijg je een beloning. Hoe meer vragenlijstjes je invult, hoe meer geld je kunt verdienen.

 • Het dragen van een ‘Bluetooth Beacon’. Een Bluetooth beacon (zie afbeelding hiernaast) is een klein apparaatje dat signalen uitzendt. Bluetooth beacons die dicht bij elkaar zijn, kunnen elkaars signalen opvangen. Als iedereen van jouw school een beacon bij zich draagt, kunnen wij (zonder dat jij daar iets voor hoeft te doen) zien welke apparaatjes er bij elkaar in de buurt zijn geweest. . De gegevens van de beacons worden anoniem verwerkt: de onderzoekers kunnen bijvoorbeeld zien dat apparaatje 3 in de buurt is geweest van apparaatje 35, maar ze kunnen niet zien wie dit zijn.

Doet jouw school mee met de pilotstudie? En heb je vragen over het onderzoek? Kijk dan eerst eens bij de veelgestelde vragen. Staat jouw vraag er niet tussen? Stuur ons dan een mailtje, appje +31 13 466 2780 of vul het contactformulier in.

veelgestelde vragen

Het invullen van de online vragenlijst duurt ongeveer 45 minuten. Het invullen van de korte vragenlijstjes duurt ongeveer 2 minuten per keer.

Meedoen aan het onderzoek heeft weinig nadelen. Als je meedoet, is het belangrijk dat je iedere dag zo veel mogelijk korte vragenlijstjes invult. Dit zou je na een tijdje vervelend of saai kunnen gaan vinden. Een voordeel is dat je ons kunt helpen met belangrijk onderzoek, waarmee we het welzijn van jongeren kunnen verbeteren. Een ander voordeel is dat je een beloning krijgt als je meedoet. Voor ieder onderdeel van het onderzoek krijg je een andere beloning:

 • Online vragenlijst: iedereen die meedoet met de online vragenlijst krijgt een klein cadeautje.

   

 • Korte smartphonevragenlijstjes: iedereen die meedoet aan de korte smartphonevragenlijstjes én die minstens vijf vragenlijstjes op een dag invult, krijgt een beloning van 75 cent. Daarnaast krijg je nog eens 25 cent, als je de avondvragenlijst invult.

  In totaal kun je met deze vragenlijstjes dus 14 euro. Daarnaast mag iedereen die minstens zes van de zeven vragenlijstjes heeft ingevuld, meedoen met de dagelijkse loterij. In deze loterij verloten we nogmaals 10 euro.

   

 • Beacons: iedere dag houden we een loterij, voor iedereen die op die dag een beacon heeft gedragen. Je mag meedoen aan de loterij als je ’s ochtends je beacon hebt opgehaald, en ’s middags je beacon weer hebt ingeleverd. We verloten iedere dag tien prijzen: één hoofdprijs (een bon naar keuze, bijvoorbeeld een bioscoopbon of een playstationbon) en negen kleine prijsjes.

Alle verzamelde gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Alles wat je invult blijft dus geheim. Dat betekent dat bijvoorbeeld je ouders en de school niet te weten krijgen wat jij invult. Iedereen die meedoet aan het onderzoek, krijgt een nummer. Dit nummer koppelen we aan jouw antwoorden. Je naam wordt op een andere plek opgeslagen. We weten dus niet wie welke antwoorden heeft gegeven.

De school krijgt wel een rapport met algemene gegevens over de school. Daarin staat bijvoorbeeld wel hoeveel leerlingen zich weleens eenzaam voelen, maar niet wie dat precies zijn. De gegevens uit het onderzoek worden voor minimaal 10 jaar opgeslagen op een beveiligde server van de Universiteit van Tilburg.

Voor ieder onderdeel van het onderzoek krijg je een andere beloning:

 • Online vragenlijst: iedereen die meedoet met de online vragenlijst krijgt een klein cadeautje.
 • Korte smartphonevragenlijstjes: iedereen die meedoet aan de korte smartphonevragenlijstjes én die minstens vijf vragenlijstjes op een dag invult, krijgt een beloning van 75 cent. Daarnaast krijg je nog eens 25 cent, als je de avondvragenlijst invult. In totaal kun je met deze vragenlijstjes dus 14 euro verdienen. Daarnaast mag iedereen die minstens zes van de zeven vragenlijstjes heeft ingevuld, meedoen met de dagelijkse loterij. In deze loterij verloten we nogmaals 10 euro.
 • Beacons: iedere dag houden we een loterij, voor iedereen die op die dag een beacon heeft gedragen. Je mag meedoen aan de loterij als je ’s ochtends je beacon hebt opgehaald, en ’s middags je beacon weer hebt ingeleverd. We verloten iedere dag tien prijzen: één hoofdprijs (een bon naar keuze, bijvoorbeeld een bioscoopbon of een playstationbon) en negen kleine prijsjes.

Dit hangt af van hoe oud je bent:

 • Ben je jonger dan 16? Dan hebben we toestemming nodig van jou én van je ouders
 • Ben je 16 jaar of ouder? Dan hebben we alleen toestemming nodig van jou. We stellen je ouders wel op de hoogte van het onderzoek.

Als je na het lezen van deze informatie niet mee wil doen aan het onderzoek, hoef je niets te doen. Als je er nu voor kiest om mee te doen, maar tijdens het onderzoek toch wilt stoppen, dan kan dat ook. Je kunt dit aan de onderzoekers laten weten en je hoeft niet uit te leggen waarom je wilt stoppen.

Als je tijdens of na het invullen van de vragenlijstjes het gevoel hebben dat je hulp nodig hebt voor bepaalde gevoelens of gedachten, dan is het goed om dit aan iemand te vertellen. Je kunt dan contact opnemen met je mentor, de vertrouwenspersoon op school (naam en contact) of met iemand anders bij wie je je veilig voelt.