informatie voor ouders

Over de denktank

In 2020 start de Universiteit van Tilburg met het Proximity Project. Dit onderzoek richt zich op sociale relaties bij jongeren. We zijn op zoek naar een jongerendenktank, die met ons mee wil denken over de opzet van het onderzoeksproject.

 

Wat is precies het doel van het Proximity Project?

Vriendschappen en fijne contacten met leeftijdgenoten zijn heel belangrijk voor het welbevinden van jongeren. Jongeren die een goed sociaal leven hebben zitten vaak beter in hun vel en presteren beter op school. Omgekeerd kan een gebrek aan goede sociale contacten of een gebrek aan mensen die je echt begrijpen ervoor zorgen dat jongeren zich buitengesloten of eenzaam voelen. Voor de meeste jongeren gaat dat weer voorbij, maar voor sommigen ook niet. Zij hebben iedere dag weer het gevoel dat ze er niet bij horen of dat ze er alleen voor staan. Zo’n 3 tot 10 procent van de jongeren is zelfs chronisch eenzaam.

 

Maar hoe werkt dit eigenlijk precies? Hoe kan het dat de een dit gevoel veel vaker heeft dan de ander? Hoe kan het dat sommigen zich ongelukkig voelen terwijl ze heel veel vrienden hebben, terwijl anderen hier geen last van hebben? Wat heb je eigenlijk nodig om het gevoel te hebben dat je er bij hoort, en kun je daar misschien zelf ook iets voor doen? In het Proximity Project gaan we op zoek naar antwoorden op deze vragen. Het project zal worden uitgevoerd onder ongeveer 2000 middelbare scholieren (meer informatie over het Proximity Project vindt u hier).

 

Waarom een denktank?

We vinden het belangrijk dat het onderzoeksproject goed aansluit bij de belevingswereld en de behoeften van jongeren. Bij het vormgeven van het onderzoek willen we graag rekening houden met de mening en de visie van jongeren zelf. Daarom hebben we een denktank opgericht, waarin jongeren kunnen meedenken over de opzet van het onderzoeksproject.

 

Kan mijn kind zich nog aanmelden voor de denktank?

Op dit moment hebben we voldoende jongeren die met ons meedenken. Wil uw kind toch graag meehelpen? Stuur ons dan gerust een mailtje, appje of vul het contactformulier in. Dan kijken we samen wat er mogelijk is!

Heeft u nog vragen over de denktank? Kijk dan eens tussen de veelgestelde vragen. Staat uw vraag hier niet tussen? Stuur ons dan gerust een mailtje, appje of vul het contactformulier in.

veelgestelde vragen

Op dit moment hebben we voldoende jongeren die met ons meedenken. Uw kind kan zich dan ook niet meer opgeven voor de denktank. Wil uw kind toch graag meehelpen? Stuur ons dan gerust een mailtje, appje of vul het contactformulier in. Dan kijken we samen wat er mogelijk is!