Informatie over de hoofdstudie

over het onderzoek

Hoe ziet het onderzoek er precies uit?

 

Het project wordt uitgevoerd in naam van de Universiteit van Tilburg. Het project zelf zal worden uitgevoerd onder ongeveer 2000 scholieren van verschillende middelbare scholen. Het onderzoek bestaat uit twee delen:

 

  1. Schoolbezoek met vragenlijsten

Dit gedeelte van het onderzoek wordt uitgevoerd op alle deelnemende scholen. Voor dit gedeelte van het onderzoek vinden er drie schoolbezoeken plaats, verspreid over het schooljaar. Scholieren vullen op deze drie momenten een digitale vragenlijst in, die gaat over onder andere hun sociale contacten, hun leeftijdgenoten, de thuissituatie en hoe ze in hun vel zitten.

 

  1. Mobile lab

 Op één van de scholen doen we nog een extra onderzoek: hier vragen we de jongeren om twee weken lang korte vragenlijstjes in te vullen via een app op hun smartphone. De jongeren ontvangen dan een aantal keren per dag een berichtje met een korte vragenlijst, die zij binnen enkele minuten kunnen invullen. Daarnaast vragen we deze jongeren om gedurende deze twee weken een bluetooth beacon met zich mee te dragen: dit is een draadloos apparaatje dat regelmatig een bluetooth signaal uitzendt naar zijn omgeving. Als alle jongeren op een school zo’n beacon dragen, kunnen deze apparaatjes elkaars signalen opvangen. Hoe dichter bij elkaar de beacons zijn, hoe sterker het signaal dat ze opvangen. Door de signaalsterkte te analyseren kunnen we zonder dat de jongeren er iets voor hoeven doen onderzoeken wie er die dag contact heeft gehad met wie.

 

Hoe zit het met privacy?

Het onderzoek moet aan strenge privacyrichtlijnen voldoen. Alle onderzoeksgegevens worden daarom gecodeerd verzameld en verwerkt. Dit doen we bijvoorbeeld door de namen van de jongeren te vervangen door nummers.  

 

Het onderzoek wordt gecontroleerd door de Data security office, en wordt beoordeeld door de ethische commissie van de Universiteit van Tilburg. Het onderzoek kan pas van start gaan als alle details van het onderzoek voldoen aan de ethische en privacy richtlijnen die gelden voor het doen van onderzoek bij jongeren.

Heeft u nog vragen? Stuur ons dan een mailtje, vul het contactformulier in of bel ons op +31 13 466 2780