over het onderzoek

Over het onderzoek

Het onderzoek vindt plaats in het schooljaar 2020-2021. Aan het onderzoek doen meerdere scholen mee.

 

Tijdens het schooljaar komen we drie keer langs op school: één keer aan het begin van het schooljaar, één keer halverwege het schooljaar en één keer aan het einde van het schooljaar.

 

Het onderzoek bestaat uit drie onderdelen. Aan deel 1 doen alle scholen mee. Aan deel 2 en 3 doet alleen De Nieuwste School in Tilburg mee.

 

Deel 1 – Online vragenlijsten in de klas
Aan het begin van het schooljaar, halverwege het schooljaar en aan het einde van het schooljaar (dus drie keer in totaal) vult uw kind een online vragenlijst in tijdens schooltijd. In deze vragenlijst stellen we bijvoorbeeld vragen over vriendschap, hoe je je voelt en hoe het thuis gaat. De onderzoekers komen langs op school om te helpen met het invullen van de vragenlijst. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 1 lesuur (45 minuten) per keer.

 

Deel 2 – Het dragen van een bluetooth beacon

Zit uw kind op De Nieuwste School? Dan kan uw kind ook meedoen met deel 2 van het onderzoek. Dit deel van het onderzoek vindt alleen halverwege het schooljaar plaats. De onderzoekers vragen uw kind dan om twee weken lang een Bluetooth beacon om je nek te dragen, tijdens school-uren. Een Bluetooth beacon is een klein apparaatje dat signalen uitzendt. Bluetooth beacons die dicht bij elkaar zijn, kunnen elkaars signalen opvangen. Als alle leerlingen een beacon bij zich draagt, kunnen wij zien welke apparaatjes er bij elkaar in de buurt zijn geweest.

 

Deel 3 – Het invullen van korte smartphonevragenlijstjes

Zit uw kind op De Nieuwste School? Dan kan uw kind ook meedoen met deel 3 van het onderzoek. Dit deel van het onderzoek vindt alleen halverwege het schooljaar plaats. De onderzoekers vragen uw kind dan om een app (Ethica) te installeren op hun telefoon. Via deze app sturen we uw kind 14 dagen lang, zes keer per dag een korte vragenlijst. Het invullen van deze vragenlijst duurt ongeveer 3-4 minuten. De vragenlijstjes komen tijdens schooltijd én buiten schooltijd. Daarnaast ontvangt uw kind iedere avond een avondvragenlijst. Het invullen van deze vragenlijst duurt ongeveer 3 minuten. Het is belangrijk dat uw kind zo veel mogelijk van deze vragenlijstjes invult. Voor het invullen van de vragenlijstjes krijgt uw kind een beloning (14 euro of meer). De app kan zo worden ingesteld dat hij alleen gegevens verstuurt via Wifi.

Doet de school van uw kind mee met (een deel van) het onderzoek? En heeft u vragen? Kijk dan eerst eens bij de veelgestelde vragen. Staat de vraag er niet tussen? Stuur ons dan een mailtje, appje (+31 13 466 4616) of vul het contactformulier in.

 

Wilt u toestemming geven voor de deelname van uw kind? klik dan hier!

veelgestelde vragen

Alle verzamelde gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Alles wat uw kind invult blijft dus geheim.

De gegevens van uw kind worden, losgekoppeld van hun naam, opgeslagen onder een nummer. De gecodeerde onderzoeksgegevens zullen voor onbepaalde tijd, maar voor minimaal 10 jaar, opgeslagen worden op een beveiligde server van Tilburg University. Deze gecodeerde gegevens kunnen gedeeld worden met andere onderzoekers. Persoonsgegevens zullen nooit gedeeld worden.

Onderzoekers hebben alleen toegang tot de gecodeerde gegevens. We zullen de antwoorden van uw kind later ook niet meer aan hun persoonsgegevens koppelen. Zodra het onderzoek is afgelopen, worden de persoonsgegevens van uw kind verwijderd. Wel willen de onderzoekers graag het emailadres van u en uw kind bewaren, zodat zij contact met u kunnen opnemen voor eventueel vervolgonderzoek.

De school krijgt een rapport met algemene gegevens over de school. Daarin staat bijvoorbeeld wel hoeveel leerlingen zich weleens eenzaam voelen, maar niet wie dat precies zijn. Het onderzoek is goedgekeurd door de ethische commissie van de Universiteit van Tilburg.

Het invullen gebeurt onder schooltijd en duurt ongeveer 45 minuten per keer. In totaal zijn de leerlingen dus 3 * 45 minuten bezig met het invullen van de vragenlijst. De leerlingen die niet meedoen met de vragenlijst, krijgen een andere opdracht van de docent. Het invullen van de korte vragenlijstjes duurt ongeveer 3-4 minuten per keer.

Meedoen aan het onderzoek heeft weinig nadelen. Als uw kind meedoet, is het belangrijk dat het iedere dag zo veel mogelijk korte vragenlijstjes invult. Dit zou uw kind na een tijdje vervelend kunnen gaan vinden. Een voordeel is dat uw kind kan bijdragen aan belangrijk wetenschappelijk onderzoek. Een ander voordeel is dat uw kind een beloning krijgt als hij of zij meedoet. Voor ieder onderdeel van het onderzoek krijgt uw kind een andere beloning:

  • Online vragenlijst: iedereen die meedoet met de online vragenlijst krijgt een klein cadeautje.
  • Korte vragenlijstjes op telefoon: iedereen die meedoet aan de korte smartphonevragenlijstjes én die minstens vijf vragenlijstjes op een dag invult, krijgt een beloning van 75 cent. Daarnaast krijg je nog eens 25 cent, als je de avondvragenlijst invult. In totaal kan uw kind met deze vragenlijstjes dus 14 euro Daarnaast mag iedereen die minstens zes van de zeven vragenlijstjes heeft ingevuld, meedoen met de dagelijkse loterij. In deze loterij verloten we nogmaals 10 euro.
  • Beacons: iedere dag houden we een loterij, voor iedereen die op die dag een beacon heeft gedragen. Je mag meedoen aan de loterij als je ’s ochtends je beacon hebt opgehaald, en ’s middags je beacon weer hebt ingeleverd. We verloten iedere dag tien prijzen: één hoofdprijs (een bon naar keuze, bijvoorbeeld een bioscoopbon of een playstationbon) en negen kleine prijsjes.

Meedoen aan het onderzoek heeft weinig nadelen. Als uw kind meedoet, is het belangrijk dat het iedere dag zo veel mogelijk korte vragenlijstjes invult. Dit zou uw kind na een tijdje vervelend kunnen gaan vinden. Een voordeel is dat uw kind een beloning krijgt als hij of zij meedoet. Voor ieder onderdeel van het onderzoek krijgt uw kind een andere beloning:

Online vragenlijst: iedereen die meedoet met de online vragenlijst krijgt een klein cadeautje.

• Korte vragenlijstjes op telefoon: iedereen die meedoet aan de korte smartphonevragenlijstjes én die minstens vijf vragenlijstjes op een dag invult, krijgt een beloning van 75 cent. Daarnaast krijgen jongeren nog eens 25 cent, als ze de avondvragenlijst invullen. In totaal kan uw kind met deze vragenlijstjes dus 14 euro verdienen. Daarnaast mag iedereen die op een dag alle vragenlijstjes heeft ingevuld meedoen met de dagelijkse loterij. In deze loterij verloten we nogmaals 10 euro.

• Beacons: iedere dag houden we een loterij, voor iedereen die op die dag een beacon heeft gedragen. Jongeren doen mee aan de loterij als ze ’s ochtends de beacon hebben opgehaald, en ’s middags weer hebben ingeleverd. We verloten iedere dag prijzen: één hoofdprijs (een bon naar keuze, bijvoorbeeld een bioscoopbon of een PlayStation bon) en verschillende kleine prijsjes.

Dit hangt af van de leeftijd van uw kind:

  • Is uw kind jonger dan 16? Dan hebben we toestemming nodig van uw kind én van u.
  • Is uw kind 16 jaar of ouder? Dan hebben we alleen toestemming nodig van uw kind zelf.

 

Toestemming geven kan hier!

Als u of uw kind na het lezen van deze informatie niet mee wil doen aan het onderzoek, hoeft niets te doen. Als uw kind er nu voor kiest om mee te doen, maar tijdens het onderzoek toch wil stoppen, dan kan dat ook. Uw kind kan dit dan aan de onderzoekers laten weten en hoeft hiervoor geen reden op te geven.