Pilotstudie

Over de pilotstudie

Voordat we starten met het hoofdonderzoek, doen we eerst een pilotstudie. Dat betekent dat we het onderzoek voor het eerst gaan testen. We kunnen dan bijvoorbeeld testen of alle vragenlijsten en materialen goed werken. Als alles in één keer goed gaat, kunnen we de resultaten van dit onderzoek meteen gebruiken om antwoord te vinden op vragen over het leven van jongeren. Maar misschien gaan sommige onderdelen van het onderzoek niet in een keer goed. Dan weten we wat we moeten verbeteren aan ons onderzoek als we het gaan uitvoeren op andere scholen. De pilotstudie vindt plaats in maart 2020.

 

De pilotstudie bestaat uit een aantal delen:

 

Deel 1 : schoolbezoek

Tijdens het schoolbezoek vult uw kind een online vragenlijst in in de klas. De onderzoekers komen langs op school om te helpen met het invullen van de vragenlijst. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 1 lesuur (45 minuten). Aan dit deel van het onderzoek mogen alle leerlingen meedoen.

 

Deel 2: Mobile lab

Het mobile lab bestaat uit 2 delen:

  • Het invullen van korte vragenlijstjes op een mobiele telefoon. De onderzoekers vragen uw kind om een app (Ethica) te installeren op hun telefoon. Via deze app sturen ze uw kind 14 dagen lang, zes keer per dag een korte vragenlijst. Het invullen van deze vragenlijst duurt ongeveer 3-4 minuten. De vragenlijstjes komen tijdens schooltijd én buiten schooltijd. Daarnaast ontvangt uw kind iedere avond een avondvragenlijst. De app kan zo worden ingesteld dat data alleen via wifi worden verzonden. Het invullen van deze vragenlijst duurt ongeveer 3 minuten. Het is belangrijk dat uw kind zo veel mogelijk van deze vragenlijstjes invult. Voor het invullen van de vragenlijstjes krijgt uw kind een beloning. Uit alle aanmeldingen worden 100 leerlingen geselecteerd voor deelname aan deze mobiele vragenlijsten.

  • Het dragen van een ‘Bluetooth Beacon’. De onderzoekers vragen uw kind om twee weken lang een Bluetooth beacon om hun nek te dragen, tijdens schooluren. Een Bluetooth beacon (zie afbeelding) is een klein apparaatje dat signalen uitzendt. Bluetooth beacons die dicht bij elkaar zijn, kunnen elkaars signalen opvangen. Als alle leerlingen een beacon bij zich dragen, kunnen de onderzoekers zien welke apparaatjes er bij elkaar in de buurt zijn geweest. Aan dit deel van het onderzoek mogen alle leerlingen meedoen.

Doet de school van uw kind mee met de pilotstudie? En heeft u vragen over het onderzoek? Kijk dan eerst eens bij de veelgestelde vragen. Staat de vraag er niet tussen? Stuur ons dan een mailtje, appje (+31 13 466 2780) of vul het contactformulier in.

 

Doet de school van uw kind mee aan de pilotstudie, en wilt u toestemming geven? klik dan hier!

veelgestelde vragen

Alle verzamelde gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Alles wat uw kind invult blijft dus geheim.

De gegevens van uw kind worden, losgekoppeld van hun naam, opgeslagen onder een nummer. De gecodeerde onderzoeksgegevens zullen voor onbepaalde tijd, maar voor minimaal 10 jaar, opgeslagen worden op een beveiligde server van Tilburg University. Deze gecodeerde gegevens kunnen gedeeld worden met andere onderzoekers. Persoonsgegevens zullen nooit gedeeld worden.

Onderzoekers hebben alleen toegang tot de gecodeerde gegevens. We zullen de antwoorden van uw kind later ook niet meer aan hun persoonsgegevens koppelen. Zodra het onderzoek is afgelopen, worden de persoonsgegevens van uw kind verwijderd. Wel willen de onderzoekers graag het emailadres van u en uw kind bewaren, zodat zij contact met u kunnen opnemen voor eventueel vervolgonderzoek.

De school krijgt een rapport met algemene gegevens over de school. Daarin staat bijvoorbeeld wel hoeveel leerlingen zich weleens eenzaam voelen, maar niet wie dat precies zijn. Het onderzoek is goedgekeurd door de ethische commissie van de Universiteit van Tilburg.

Het invullen gebeurt onder schooltijd. De leerlingen die niet meedoen met de vragenlijst, krijgen een andere opdracht van de docent. Het invullen van de korte vragenlijstjes duurt ongeveer 3-4 minuten per keer.

Meedoen aan het onderzoek heeft weinig nadelen. Als uw kind meedoet, is het belangrijk dat het iedere dag zo veel mogelijk korte vragenlijstjes invult. Dit zou uw kind na een tijdje vervelend kunnen gaan vinden. Een voordeel is dat uw kind kan bijdragen aan belangrijk wetenschappelijk onderzoek. Een ander voordeel is dat uw kind een beloning krijgt als hij of zij meedoet. Voor ieder onderdeel van het onderzoek krijgt uw kind een andere beloning:

  • Online vragenlijst: iedereen die meedoet met de online vragenlijst krijgt een klein cadeautje.
  • Korte vragenlijstjes op telefoon: iedereen die meedoet aan de korte smartphonevragenlijstjes én die minstens vijf vragenlijstjes op een dag invult, krijgt een beloning van 75 cent. Daarnaast krijg je nog eens 25 cent, als je de avondvragenlijst invult. In totaal kan uw kind met deze vragenlijstjes dus 14 euro Daarnaast mag iedereen die minstens zes van de zeven vragenlijstjes heeft ingevuld, meedoen met de dagelijkse loterij. In deze loterij verloten we nogmaals 10 euro.
  • Beacons: iedere dag houden we een loterij, voor iedereen die op die dag een beacon heeft gedragen. Je mag meedoen aan de loterij als je ’s ochtends je beacon hebt opgehaald, en ’s middags je beacon weer hebt ingeleverd. We verloten iedere dag tien prijzen: één hoofdprijs (een bon naar keuze, bijvoorbeeld een bioscoopbon of een playstationbon) en negen kleine prijsjes.

Meedoen aan het onderzoek heeft weinig nadelen. Als uw kind meedoet, is het belangrijk dat het iedere dag zo veel mogelijk korte vragenlijstjes invult. Dit zou uw kind na een tijdje vervelend kunnen gaan vinden. Een voordeel is dat uw kind een beloning krijgt als hij of zij meedoet. Voor ieder onderdeel van het onderzoek krijgt uw kind een andere beloning:

Online vragenlijst: iedereen die meedoet met de online vragenlijst krijgt een klein cadeautje.

• Korte vragenlijstjes op telefoon: iedereen die meedoet aan de korte smartphonevragenlijstjes én die minstens vijf vragenlijstjes op een dag invult, krijgt een beloning van 75 cent. Daarnaast krijgen jongeren nog eens 25 cent, als ze de avondvragenlijst invullen. In totaal kan uw kind met deze vragenlijstjes dus 14 euro verdienen. Daarnaast mag iedereen die op een dag alle vragenlijstjes heeft ingevuld meedoen met de dagelijkse loterij. In deze loterij verloten we nogmaals 10 euro.

• Beacons: iedere dag houden we een loterij, voor iedereen die op die dag een beacon heeft gedragen. Jongeren doen mee aan de loterij als ze ’s ochtends de beacon hebben opgehaald, en ’s middags weer hebben ingeleverd. We verloten iedere dag prijzen: één hoofdprijs (een bon naar keuze, bijvoorbeeld een bioscoopbon of een PlayStation bon) en verschillende kleine prijsjes.

Dit hangt af van de leeftijd van uw kind:

  • Is uw kind jonger dan 16? Dan hebben we toestemming nodig van uw kind én van u.
  • Is uw kind 16 jaar of ouder? Dan hebben we alleen toestemming nodig van uw kind zelf.

 

Toestemming geven kan hier!

Als u of uw kind na het lezen van deze informatie niet mee wil doen aan het onderzoek, hoeft niets te doen. Als uw kind er nu voor kiest om mee te doen, maar tijdens het onderzoek toch wil stoppen, dan kan dat ook. Uw kind kan dit dan aan de onderzoekers laten weten en hoeft hiervoor geen reden op te geven.