Pilotstudie

Over de pilotstudie

Voordat we starten met het hoofdonderzoek, doen we eerst een pilotstudie. Dat betekent dat we het onderzoek voor het eerst gaan testen. We kunnen dan bijvoorbeeld testen of alle vragenlijsten en materialen goed werken. Als alles in één keer goed gaat, kunnen we de resultaten van dit onderzoek meteen gebruiken om antwoord te vinden op vragen over het leven van jongeren. Maar misschien gaan sommige onderdelen van het onderzoek niet in een keer goed. Dan weten we wat we moeten verbeteren aan ons onderzoek als we het gaan uitvoeren op andere scholen. De pilotstudie vindt plaats in maart 2020.

 

De pilotstudie bestaat uit een aantal delen:

 

Deel 1 : schoolbezoek

Tijdens het schoolbezoek vult uw kind een online vragenlijst in in de klas. De onderzoekers komen langs op school om te helpen met het invullen van de vragenlijst. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 1 lesuur.

 

Deel 2: Mobile lab

Het mobile lab bestaat uit 2 delen:

 

  • Het invullen van korte vragenlijstjes op een mobiele telefoon. De onderzoekers vragen uw kind om een app (Ethica) te installeren op hun telefoon. Via deze app sturen ze uw kind 14 dagen lang, zes keer per dag een korte vragenlijst. Het invullen van deze vragenlijst duurt ongeveer 2 minuten. De vragenlijstjes komen tijdens schooltijd én buiten schooltijd. Daarnaast ontvangt uw kind iedere avond een avondvragenlijst. Het invullen van deze vragenlijst duurt ongeveer 3 minuten. Het is belangrijk dat uw kind zo veel mogelijk van deze vragenlijstjes invult. Voor het invullen van de vragenlijstjes krijgt uw kind een beloning.

  • Het dragen van een ‘Bluetooth Beacon’. De onderzoekers vragen uw kind om twee weken lang een Bluetooth beacon om hun nek te dragen, tijdens schooluren. Een Bluetooth beacon (zie afbeelding) is een klein apparaatje dat signalen uitzendt. Bluetooth beacons die dicht bij elkaar zijn, kunnen elkaars signalen opvangen. Als alle leerlingen een beacon bij zich dragen, kunnen de onderzoekers zien welke apparaatjes er bij elkaar in de buurt zijn geweest. De gegevens van de beacons worden anoniem verwerkt: de onderzoekers kunnen bijvoorbeeld zien dat apparaatje 3 in de buurt is geweest van apparaatje 35, maar ze kunnen niet zien wie dit zijn.

 

Doet de school van uw kind mee met de pilotstudie? En heeft u vragen over het onderzoek? Kijk dan eerst eens bij de veelgestelde vragen. Staat de vraag er niet tussen? Stuur ons dan een mailtje, appje +31 13 466 2780 of vul het contactformulier in.

veelgestelde vragen

Het invullen van de online vragenlijst duurt ongeveer 45 minuten. Het invullen van de korte vragenlijstjes duurt ongeveer 2 minuten per keer.

Meedoen aan het onderzoek heeft weinig nadelen. Als uw kind meedoet, is het belangrijk dat het iedere dag zo veel mogelijk korte vragenlijstjes invult. Dit zou uw kind na een tijdje vervelend kunnen gaan vinden. Een voordeel is dat uw kind kan bijdragen aan belangrijk wetenschappelijk onderzoek. Een ander voordeel is dat uw kind een beloning krijgt als hij of zij meedoet. Voor ieder onderdeel van het onderzoek krijgt uw kind een andere beloning:

 

  • Online vragenlijst: iedereen die meedoet met de online vragenlijst krijgt een klein cadeautje.
  • Korte vragenlijstjes op telefoon: iedereen die meedoet aan de korte smartphonevragenlijstjes én die minstens vijf vragenlijstjes op een dag invult, krijgt een beloning van 75 cent. Daarnaast krijg je nog eens 25 cent, als je de avondvragenlijst invult. In totaal kan uw kind met deze vragenlijstjes dus 14 euro Daarnaast mag iedereen die minstens zes van de zeven vragenlijstjes heeft ingevuld, meedoen met de dagelijkse loterij. In deze loterij verloten we nogmaals 10 euro.
  • Beacons: iedere dag houden we een loterij, voor iedereen die op die dag een beacon heeft gedragen. Je mag meedoen aan de loterij als je ’s ochtends je beacon hebt opgehaald, en ’s middags je beacon weer hebt ingeleverd. We verloten iedere dag tien prijzen: één hoofdprijs (een bon naar keuze, bijvoorbeeld een bioscoopbon of een playstationbon) en negen kleine prijsjes.

Alle verzamelde gegevens worden vertrouwelijk behandeld. Alles wat uw kind invult blijft dus geheim. De gegevens van uw kind worden, losgekoppeld van hun naam, opgeslagen onder een nummer. De gecodeerde onderzoeksgegevens zullen voor onbepaalde tijd, maar voor minimaal 10 jaar, opgeslagen worden op een beveiligde server van Tilburg University. Deze gecodeerde gegevens kunnen gedeeld worden met andere onderzoekers. Persoonsgegevens zullen nooit gedeeld worden. Onderzoekers hebben alleen toegang tot de gecodeerde gegevens. We zullen de antwoorden van uw kind later ook niet meer aan hun persoonsgegevens koppelen. Alleen als ouders of hun kinderen ons vragen om de ingevulde gegevens te verwijderen is het nodig om terug te kijken naar de persoonsgegevens: We moeten dan nagaan welke anonieme data verwijderd moet worden. De persoonsgegevens van uw kind zullen maximaal 10 jaar bewaard worden.

De school krijgt wel een rapport met algemene gegevens over de school. Daarin staat bijvoorbeeld wel hoeveel leerlingen zich weleens eenzaam voelen, maar niet wie dat precies zijn. Het onderzoek is goedgekeurd door de ethische commissie van de Universiteit van Tilburg.

Voor ieder ingevuld vragenlijstje krijgt uw kind een vergoeding van 10 cent. Ook maakt uw kind iedere dag kans op een prijs, als het minimaal 5 van de 6 vragenlijstjes heeft ingevuld.

Dit hangt af van de leeftijd van uw kind:

  • Is uw kind jonger dan 16? Dan hebben we toestemming nodig van uw kind én van u.
  • Is uw kind 16 jaar of ouder? Dan hebben we alleen toestemming nodig van uw kind zelf.

Als u of uw kind na het lezen van deze informatie niet mee wil doen aan het onderzoek, hoeft niets te doen. Als uw kind er nu voor kiest om mee te doen, maar tijdens het onderzoek toch wil stoppen, dan kan dat ook. Uw kind kan dit dan aan de onderzoekers laten weten en hoeft hiervoor geen reden op te geven.