Over het onderzoek

Over het onderzoek

Het onderzoek vindt plaats in het schooljaar 2020-2021. Aan het onderzoek kunnen meerdere scholen meedoen. 

 

Het onderzoek bestaat uit drie onderdelen. Op één van de deelnemende scholen voeren we het gehele onderzoek uit. Dit is De Nieuwste School in Tilburg. De andere scholen doen alleen mee aan deel 1 van het onderzoek. Bent u geïnteresseerd in een samenwerking? Lees dan hier wat we voor elkaar kunnen betekenen.

 

De drie onderdelen van het onderzoek zijn als volgt:

 

Deel 1 – Online vragenlijsten in de klas
Aan het begin van het schooljaar, halverwege het schooljaar en aan het einde van het schooljaar (dus drie keer in totaal) vullen de leerlingen een online vragenlijst in tijdens schooltijd. In deze vragenlijst stellen we bijvoorbeeld vragen over vriendschap, hoe je je voelt en hoe het thuis gaat. De onderzoekers komen langs op school om te helpen met het invullen van de vragenlijst. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 1 lesuur (45 minuten) per keer.

 

Deel 2 – Het dragen van een bluetooth beacon

Aan dit gedeelte van het onderzoek doet alleen De Nieuwste School mee. Dit deel van het onderzoek vindt alleen halverwege het schooljaar plaats. De onderzoekers vragen de leerlingen dan om twee weken lang een Bluetooth beacon om hun nek te dragen, tijdens schooluren. Een Bluetooth beacon is een klein apparaatje dat signalen uitzendt. Bluetooth beacons die dicht bij elkaar zijn, kunnen elkaars signalen opvangen. Als alle leerlingen een beacon bij zich dragen, kunnen wij zien welke apparaatjes er bij elkaar in de buurt zijn geweest.

 

Deel 3 – Het invullen van korte smartphonevragenlijstjes

Aan dit gedeelte van het onderzoek doet alleen De Nieuwste School mee. Dit deel van het onderzoek vindt alleen halverwege het schooljaar plaats. De onderzoekers vragen de leerlingen dan om een app (Ethica) te installeren op hun telefoon. Via deze app sturen we hen 14 dagen lang, zes keer per dag een korte vragenlijst. Het invullen van deze vragenlijst duurt ongeveer 3-4 minuten. De vragenlijstjes komen tijdens schooltijd én buiten schooltijd. Daarnaast ontvangen de leerlingen iedere avond een avondvragenlijst. Het invullen van deze vragenlijst duurt ongeveer 3 minuten. Het is belangrijk dat de leerlingen zo veel mogelijk van deze vragenlijstjes invullen. Voor het invullen van de vragenlijstjes krijgen zij een beloning.

 

 Heeft u vragen over het onderzoek, of bent u geïnteresseerd in een samenwerking? Stuur ons dan een mailtje, appje +31 13 466 4616 of vul het contactformulier in.